top of page

Ultima mobilitate din proiect, un nou început cu Erasmus+

Updated: Aug 9, 2021

Proiectul (TRANS)FORMAREA ÎNCEPE CU M.I.N.E.-Mijloace Incluzive pentru Nevoile Elevilor, inițiat de Școala Gimnazială Preutești și cofinanțat prin programul Erasmus+ se apropie de final odată cu diseminarea ultimei mobilități. Însă noi proiecte și aventuri culturale ne așteaptă din toamnă, cu noul program Erasmus+. Nu spunem adio, ci ne luăm la revedere prezentând mai jos observațiile și mărturia personală a doamnei profesoare Nadejda Lungu, beneficiară a formării desfășurate în cadrul Universității de vară Francophonia din Nisa, Franța:


După încheierea celor trei mobilități din Franța, Grecia și Spania, a urmat cea de-a patra în Franța, Nisa, bineînțeles cu respectarea condițiilor sanitare de maximă siguranță impuse de criza Sars-Cov-2, în perioada 05.07-17.07 a.c. Echipa Francofoniei a conceput cursuri interactive, interculturale și unice. Profesori din România, Danemarca, Norvegia, Albania, Portugalia, Suedia, Italia și Spania s-au întâlnit pentru reflexii, transmitere, descoperire, inovație și schimbare a sistemului educațional. Participanții au fost doi profesori cu specializarea limba și literatura franceză: prof. Nadejda Lungu și prof. înv. primar, coordonator de proiect Adina Popa.   Mobilitatea a avut scopul de a dezvolta competențe pe plan personal, profesional, social, lingvistic, managerial și digital. S-a urmărit crearea legăturilor între educația formală, învățarea nonformală și formarea profesională. De asemenea, s-au promovat spiritul și integrarea europeană prin accesarea liniilor de finanțare europeană și realizarea de parteneriate cu parteneri europeni.

Cei doi profesori au participat la patru cursuri structurate:1. Jouer pour apprendre; 2. Les techniques théâtrales au service de l'apprentissage des langues; 3. Activités ludiques pour faire parler les émotions et rendre les apprenants acteurs de leur apprentissage; 4. Utiliser la bande dessinée de façon ludique et creative.

,,Această formare profesională a fost marcată prin excelență de pedagogie, inovație și interculturalitate. Am avut onoarea să văd exemple noi de bune practici. În două săptămâni am explorat diferite domenii: învățare prin joc, tehnici teatrale pentru predare-învățare, banda desenată-mod ludic și creativ de predare-învățare, activități ludice pentru a face din elev actor al învățării.     Formatorii francezi au fost ca niște albinuțe care au dus la polenizarea practicilor pedagogice moderne. O experiență frumoasă, de neuitat, presărată cu muzică, dans, poezie, aventuri, descoperiri, excursii și o formare sub auspiciile solidarității.     Am revenit în România cu emoție, entuziasm și numeroase angajamente de a face din educație o prioritate!”

(Lungu Nadejda, profesor de limba și literatura franceză la Școala Gimnazială Preutești)






85 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page